top of page
CGFilms

Смъртта на Яков и египетските погребални ритуали


Създаването на iBIBLE преминава отвъд четенето на текста на Писанието и създаването на красиви, завладяващи анимации. То също така включва вълнуващи и завладяващи изследвания на археологията и историческия контекст, в който са се случили събитията от Библията.


Днешният поглед зад кулисите на създаването на iBIBLE включва нещо интересно онтносно контекста на молбата на Йосиф към фараона да погребе баща си обратно в земята на Ханаан. Ето едно изображение от предпродукцията на книгата „Битие“ на iBIBLE епизод 42, на което се вижда тялото на Яков, подложено на 40-дневен процес на балсамиране според египетския обичай.




В Египет по времето на Йосиф погребението е било нещо повече от събитие, което се случва след смъртта на човека. Египтяните са се подготвяли за погребение, като са изграждали свои собствени гробници, проектирали са специални канопи и са се подлагали на дълъг процес на балсамиране. Погребалните ритуали в Египет са имали дълбоко културно значение.



В епизод 42 от книгата „Битие“ на iBIBLE, взет от Битие 50, Йосиф пита фараона дали може да се върне в родината си и да погребе баща си Яков. Това e пряка и проста молба, но начинът, по който Йосиф формулира въпроса си, е важен и най-вероятно е бил ключов за убеждаването на фараона да одобри молбата му. В Битие 50:5 Йосиф се обръща към фараона чрез неговите слуги, казвайки:


„Баща ми ме закле, като каза: Ето, аз умирам; в гроба, който си приготвих в Ханаанската земя, там да ме погребеш. Сега нека отида, моля, да погреба баща си; и ще се върна.“


Йосиф формулира молбата си по начин, който да се хареса поради препратката към египетския метод на погребение. Тази употреба на диалог, специфична за Египет, прави историята по-достоверна. Фараонът вероятно не би искал да забрани на някого да получи подобаващо погребение, тъй като в египетската култура то проправя пътя към задгробния живот. И така, той позволява на Йосиф да се върне в земята Ханаан, за да погребе баща си – точно както Яков го е накарал да обещае.


По-долу има снимка на египетски ковчег и художествена илюстрация на египетска гробница от епизод 42 от книгата „Битие“ на iBIBLE.










Последни публикации

Виж всички

Comments


IMG_4144.JPG
iBible_LOGO_onwhite.png

ВИЗУАЛНА БИБЛИЯ ЗАД КАДЪР

bottom of page